Informatie voor gemeenteleden

Welkom op de pagina met alle praktische informatie voor gemeenteleden. Hier vind je alles wat je nodig hebt om op de hoogte te blijven van belangrijke zaken binnen de gemeente, zoals de kerkenraad en de wijkverdeling, maar ook voor praktische informatie over speciale diensten en  openingstijden. Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Image

Kerkenraad


De kerkenraad bestaat uit verschillende ambtsdragers, die samen de gemeente dienen door leiding te geven. De belangrijkste ambten binnen de kerkenraad zijn:

Predikant: Herder en leraar, dienaar van het Woord, die verantwoordelijk is voor de evangelieverkondiging, voorgaan in de diensten, bediening van de sacramenten en het pastoraat.

Ouderlingen: Personen die verantwoordelijk zijn voor het geestelijke welzijn van de gemeenteleden, inclusief het pastoraat en het meewerken aan de erediensten. Een aantal hiervan hebben een bijzondere taak (voorzitter, scriba, communicatie, jeugd, ouderen, vorming en toerusting, missionair, kerkdiensten, kerkrentmeester).

Diakenen: Personen die zich bezighouden met de zorg voor de naasten, inclusief diaconale en maatschappelijke taken, zoals hulp aan armen en kwetsbaren.

Vergaderingen en besluitvorming
De kerkenraad vergadert regelmatig om de lopende zaken te bespreken en besluiten te nemen. Besluitvorming vindt meestal plaats op basis van consensus, maar in sommige gevallen wordt er gestemd.

Samenwerking met de gemeente
De kerkenraad functioneert niet geïsoleerd, maar werkt nauw samen met de gemeenteleden. Er wordt regelmatig gecommuniceerd met de gemeente, bijvoorbeeld via gemeenteavonden, weekbrieven en mededelingen tijdens de erediensten. Gemeenteleden kunnen ook participeren in verschillende werkgroepen en commissies die de kerkenraad ondersteunen in specifieke taken.

Verkiezing en benoeming van ambtsdragers
Ambtsdragers worden doorgaans gekozen door de gemeenteleden en vervolgens bevestigd in een kerkdienst. De gebruikelijke termijn is vier jaar, met de mogelijkheid tot herverkiezing.

Om iemand aan te bevelen als ambtsdrager kun je dit formulier gebruiken.

Een machtigingsformulier voor de verkiezing van ambtsdragers vind je hier.

Image

Wijkverdeling


Onze gemeente is in acht wijken opgedeeld (A t/m H). Voor iedere wijk is een ouderling verantwoordelijk, die daar de volgende taken heeft: bijzondere bezoeken rondom geloofsbelijdenis en Heilig Avondmaal, welkomstbezoek, bezoek aan ouderen, ziekenbezoek en contactpersoon zijn tussen de gemeente en kerkenraad. De wijkouderlingen worden bijgestaan door bezoekmedewerkers, een ouderling ouderenpastoraat, een jeugdouderling en diakenen. Hieronder vind je de verdeling op postcode:

Voorbede, ziekte, jubilea en andere pastorale zaken kun je doorgeven aan de wijkouderling. Ben je nieuw in de gemeente? Ook dan is de wijkouderling aanspreekpunt.

Wijk Postcode binnen Gorinchem Postcode buiten Gorinchem Wijkouderling
A 4201 AA - 4201 JA 2964 BK - 3372 XX BernoBossenbroek
[email protected]
B 4201 JB - 4204 CE 4128 AA - 4197 RN Hans Kortleven
[email protected]
C 4204 CG - 4204 XE 4221 LH - 4241 CE Nelis de Jong
[email protected]
D 4204 XG - 4205 JS 4241 AA - 4241 XV Aad van der Kruk
[email protected]
E 4205 KA - 4205 ZB 4243 HA - 4251 ZS Bart Boom
[email protected]
F 4205 ZC - 4207 NC 4254 AA - 4269 VK Hans Freije
[email protected]
G 4207 ND - 4207 XG   Mijndert Goedegebuur
[email protected]
H 4208 AC - 4208 DE 4211 BE - 4214 GG en4271 AH - 4286 LZ Arie Roza
[email protected]

Wijk: A
Postcode binnen Gorinchem: 4201 AA - 4201 JA
Postcode buiten Gorinchem: 2964 BK - 3372 XX
Wijkouderling: Berno Bossenbroek
[email protected]

Wijk: B
Postcode binnen Gorinchem: 4201 JB - 4204 CE
Postcode buiten Gorinchem: 4128 AA - 4197 RN
Wijkouderling: Hans Kortleven
[email protected]

Wijk: C
Postcode binnen Gorinchem: 4204 CG - 4204 XE
Postcode buiten Gorinchem: 4221 LH - 4241 CE
Wijkouderling: Nelis de Jong
[email protected]

Wijk: D
Postcode binnen Gorinchem: 4204 XG - 4205 JS
Postcode buiten Gorinchem: 4241 AA - 4241 XV
Wijkouderling: Aad van der Kruk
[email protected]

Wijk: E
Postcode binnen Gorinchem: 4205 KA - 4205 ZB
Postcode buiten Gorinchem: 4243 HA - 4251 ZS
Wijkouderling: Bart Boom
[email protected]

Wijk: F
Postcode binnen Gorinchem: 4205 ZC - 4207 NC
Postcode buiten Gorinchem: 4254 AA - 4269 VK
Wijkouderling: Hans Freije
[email protected]

Wijk: G
Postcode binnen Gorinchem: 4207 ND - 4207 XG
Postcode buiten Gorinchem: -
Wijkouderling: Mijndert Goedegebuur
[email protected]

Wijk: H
Postcode binnen Gorinchem: 4208 AC - 4208 DE
Postcode buiten Gorinchem: 4211 BE - 4214 GG en 4271 AH - 4286 LZ
Wijkouderling: Arie Roza
[email protected]

Image

Communicatie


Scipio-kerkapp
Dit is de primaire bron van informatie voor gemeenteleden. Je vindt hier alle informatie over kerkdiensten en activiteiten, nieuws en blogs, gebedspunten, fotoalbums en verschillende documenten. Ook handig is de digitale band waarmee je contactgegevens van andere leden kunt vinden. Verder kun je er ook digitaal geven aan bijvoorbeeld de collecte doelen tijdens de kerkdienst. Aanmelden of voor meer informatie kun je contact opnemen via: [email protected].

Weekbrief
Iedere zondag krijg je bij binnenkomst voor de kerkdienst de weekbrief uitgereikt. Hierin staat alle actuele informatie over de wijkgemeente met in ieder geval de kerkdiensten, collecte doelen, gebedspunten, liederen uit verschillende zangbundels, mededelingen en crèchediensten.

Kopij voor de weekbrief kun je elke donderdag tot uiterlijk 21.00 uur inleveren bij de weekbriefredactie, e-mail: [email protected].

Website
Deze website is vooral bedoeld om doelgroepen van buiten de kerk van informatie te voorzien en uit te nodigen om in contact te komen. Bovendien willen we hiermee het evangelie (goed nieuws) delen.

Kruispunt
Kruispunt is het kerkmagazine van de Protestantse Gemeente Gorinchem en Dalem dat 12x per jaar uitkomt en wordt verspreid onder abonnees. Het is een magazine vol interessante artikelen, weetjes, interviews en nieuws vanuit de diverse kerken. Kopij kun je mailen naar Patty den Ouden via [email protected].

Voor eventuele vragen over de verschillende communicatiekanalen kun je contact opnemen met de 2e scriba via [email protected].

Geven


Giften zijn onmisbaar voor onze gemeente. Lees hier hoe je kunt bijdragen.
Image

Dopen


In het midden van de gemeente wordt het sacrament van de Heilige Doop bediend. Het is een zichtbaar teken van Gods genade en verbond met de mens. Water speelt een centrale rol in de doop en staat symbool voor reiniging en vernieuwing. Het wassen met water symboliseert de afwassing van zonden en de start van een nieuw leven in Christus.

Het streven is om ieder kwartaal een doopdienst te houden. In overleg met de doopouders wordt de datum vastgesteld. Voorafgaande aan de bediening van de doop wordt er doopzitting gehouden. De datum van de doopzitting wordt via de weekbrief bekendgemaakt. Aanmelden kan bij de scriba via [email protected].


Heilig Avondmaal


Het Heilig Avondmaal is het tweede sacrament (naast de Heilige Doop) dat binnen onze kerk bediend wordt. Christus heeft ons opgedragen het Heilig Avondmaal steeds opnieuw te vieren, tot Zijn gedachtenis. Het sacrament vormt een zichtbaar teken en zegel van Zijn genade. Maar alleen door het geloof kunnen wij de werking van dit sacrament door de kracht van de Heilige Geest werkelijk ontvangen.

Tijdens de viering van het Heilig Avondmaal wordt gebruikgemaakt van brood en wijn. Het brood staat symbool voor het lichaam van Christus dat voor de mensheid is gebroken, terwijl de wijn verwijst naar Zijn bloed dat voor onze zonden is vergoten.

Het Heilig Avondmaal wordt vijf keer per jaar gevierd en is bedoeld voor belijdende leden. Mocht je gast zijn en deel willen nemen, dan ben je hartelijk welkom en vragen we je om vooraf aan de dienst even langs de consistorie te lopen (onder het orgel).

Op de zondag ervoor staat de kerkdienst in het teken van voorbereiding Heilig Avondmaal en ergens in de week vooraf is er nog een bezinningsmoment.

Image

Trouwen


Trouwen in de kerk is een bijzondere ceremonie waarin een huwelijk wordt ingezegend in de aanwezigheid van God en de geloofsgemeenschap. Binnen onze kerk is het kerkelijk huwelijk een moment van grote betekenis, waarin het bruidspaar hun liefde en toewijding aan elkaar en aan God belijdt.
De dienst kan bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder het uitspreken van de trouwbeloften, het zingen van psalmen en gezangen, het lezen van Bijbelteksten, het bidden en de prediking. Een belangrijk element van de kerkelijke huwelijksceremonie is de zegen. De predikant vraagt hierbij om Gods zegen over het huwelijk en het paar, met de hoop dat zij in liefde en harmonie samen mogen leven. Voor veel christelijke paren is de kerkelijke inzegening van hun huwelijk een essentieel onderdeel van hun levensreis, waarin zij Gods zegen en leiding zoeken voor hun gezamenlijke toekomst. Het is een viering van de liefde die zij voor elkaar hebben en van de liefde die God voor hen heeft.
Een bijzonder gebruik is de uitreiking van de huwelijksbijbel. De pasgetrouwden krijgen het meest waardevolle geschenk, Gods Woord, zodat het een licht op hun pad kan zijn.

Voor meer informatie of een gesprek hierover kun je contact opnemen met ds. H.E. (Henk) Veldhuijzen (0183-701654, 06-83386989, [email protected]).

Image

Overlijden


Wanneer een gemeentelid overlijdt, is dit een ingrijpende gebeurtenis voor de nabestaanden en de kerkelijke gemeenschap. Als kerk bieden we ondersteuning en begeleiding in deze moeilijke tijd. Hieronder vind je een stappenplan en informatie over de mogelijkheden voor de kerkelijke uitvaart.

1. Contact opnemen met de predikant
Neem zo snel mogelijk contact op met de predikant of kerkelijk werker van onze gemeente. Zij kunnen direct pastorale zorg bieden en helpen bij het regelen van de uitvaartdienst. De predikant kan ook ondersteuning bieden bij het bespreken van de wensen van de overledene en de familie. Als de omstandigheden daar aanleiding toe geven kan het voorkomen dat ik bij de uitvoering van mijn taken wordt ondersteund door één van onze kerkelijk werkers.

2. Bespreking van de uitvaartdienst
In overleg met de predikant en de nabestaanden wordt de uitvaartdienst voorbereid. Dit omvat de keuze van Bijbelteksten, liederen, gebeden en eventuele persoonlijke bijdragen zoals toespraken of herinneringen. De predikant zal samen met de familie een dienst samenstellen die recht doet aan het leven en het geloof van de overledene.

3. De uitvaartdienst
De uitvaartdienst kan plaatsvinden in onze kerk of op een andere locatie. Tijdens de dienst worden woorden van troost en hoop gesproken, wordt het leven van de overledene herdacht, en wordt gebeden voor kracht en bijstand voor de nabestaanden. De dienst wordt gevolgd door de begrafenis.

4. Nazorg en pastorale begeleiding
Ook na de uitvaart blijft de kerkelijke gemeenschap beschikbaar voor steun en begeleiding. De predikant en pastorale werkers kunnen nabestaanden bezoeken en hen helpen bij het verwerken van het verlies.

5. Praktische ondersteuning
Naast pastorale zorg kan de kerk ook praktische hulp bieden, zoals het regelen van administratieve zaken na een overlijden, het ondersteunen bij de uitvaartondernemer, en het bieden van een luisterend oor in de moeilijke eerste weken en maanden.
Wij willen als kerkelijke gemeenschap een bron van steun en bemoediging zijn in tijden van rouw. Neem gerust contact met ons op als u meer informatie nodig heeft of als u direct hulp nodig heeft bij een overlijden.

Predikant
Ds. H.E. (Henk) Veldhuijzen
E: [email protected]
T: 0183-701654
M: 06-83386989

Wij staan klaar om u te ondersteunen en te begeleiden in deze moeilijke tijd.


Heb je vragen of hulp nodig? We staan altijd klaar om je te ondersteunen. Neem gerust contact op, we helpen je graag verder!

Image

Onze kerk is een toevluchtsoord van vrede en gemeenschap,
waar iedereen welkom is om samen te komen, te groeien en de liefde
van God te ervaren.

Sophie de Bruin