Valentijn 2021


Bij Valentijnsdag kan je allerlei dingen denken. Hartjes, een mollig engeltje met pijl en boog, romantisch dineren. Of je denkt aan dat anonieme kaartje dat je ooit verstuurde maar waar je nooit een antwoord op kreeg. Waar je gedachten ook naar uitgaan, Valentijnsdag is onlosmakelijk verbonden met liefde.

All You Need is Love

Bij Valentijnsdag denken veel mensen aan romantische liefde, maar liefde is veel breder dan dat. Tuurlijk, liefde in een huwelijk is mooi. Maar er is nog zoveel meer. Liefde tussen vrienden. Liefde tussen ouders en kinderen. Liefde voor je huisdier. Liefde voor die ene tante die jou altijd zag op die verjaardagen waar iedereen druk was met elkaar, maar niet met jou. Liefde is niet gereserveerd voor echtparen! Liefde is de eerste levensbehoefte van ieder mens. Liefde is de uiting van een intieme verbondenheid waarin je ten diepste gekend en aanvaard bent.

Gezonde relaties

Om met iemand een gezonde relatie aan te gaan moet je eerst een gezonde relatie met jezelf hebben. Je moet op een gezonde manier van jezelf kunnen houden. Het is niet voor niets dat Jezus zegt dat je God moet liefhebben boven alles en je naaste ALS JEZELF. Dit staat gewoon in één zin! Wat God zegt is richtinggevend, Hij weet precies waar Hij het over heeft want Hij heeft het tenslotte zelf zo ontworpen! Hij heeft het Zelf bedacht dat mensen  in een liefdesrelatie leven met Hem, zichzelf en de ander!

Identiteit en Intimiteit

Er is maar één manier waarop jouw hart ten diepste vervuld kan worden, en dat is door te luisteren naar wat jouw Maker zegt over jou, je hart te laten raken en veroveren. Dan heb je het over de diepst mogelijke intimiteit die bestaat. Dat is intimiteit die jou je identiteit geeft. Want als jij weet wie je bent, omdat je dat uit de eerste hand van je Maker, je Redder en de Lover of your Soul, hebt gehoord. Dan ben je een stuk minder afhankelijk van iemands bevestiging  om je geliefd te weten.

Er is een stukje in jouw hart dat niemand kan vervullen, behalve Degene die jou heeft gemaakt. God als Schepper heeft Zijn DNA in jou als schepsel gelegd. Dat is wat het betekent dat je bent geschapen naar ZIJN BEELD. Dat kan zo’n term zijn die je misschien bekend in de oren klinkt, maar waarvan de essentie langs je heen gaat. In dat stukje kan niemand vervulling geven, behalve je Schepper, wiens schepsel je bent. In Psalm 139 kun je lezen met hoeveel zorg en liefde je bent gemaakt.

Jij bent waardevol en geliefd!

U heeft mij gemaakt. Mij in de buik van mijn moeder gevormd. Ik prijs U, want het is een wonder hoe U mij heeft gemaakt. Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder. Ik weet dat heel goed. U zag me al toe U mij daar in het donker vormde. Waar nog niemand anders mij zag. U zag me al toen ik nog helemaal geen vorm had. Al mijn dagen stonden al in uw boek toen ik nog niet één dag daarvan had geleefd.” (vs 13-16)

Jij bent  volledig bedacht, ontworpen en vormgegeven door God, jouw Maker. Dat is een fundamenteel ander verhaal dan dat jij toevallig bent ontstaan na een Big Bang gevolgd door een hele reeks toevalligheden.. Nee, er is goed over jou nagedacht en je bent met zorg gemaakt! Hoe jij verbinding met anderen maakt en hoe je dat ervaart, heeft alles te maken met hoe je naar jezelf kijkt. Of je een hart hebt dat gevuld is met waarheid van je Schepper, of dat je een hart hebt dat hunkert naar bevestiging en goedkeuring.

Die intimiteit met God is echt de basis onder alles. Want dat laat zien wie Hij is, en Hij is altijd dezelfde en Hij is overal. Ik hoop dat dat je mag bemoedigen als je je alleen voelt, als single of in een relatie.

 

Wat vond ik ook alweer zo leuk aan jou?

Nu veel stellen het thuis druk hebben blijkt dat je elkaar ook thuis voorbij kan lopen. Jammer, want als je het samen leuk hebt, is de sfeer in huis meteen ook beter. Vind je het een goed idee om te investeren in je relatie, maar weet je niet goed meer hoe je moet beginnen? Scroll dan door en laat je inspireren. Er zijn filmpjes, boekentips, websites met goede vragen en cursussen. Maar voor je dat doet, zet in je agenda dat je tussen donderdag 10 en zaterdag 13 februari cadeautje ophaalt voor je partner/vriend/vriendin/bevriend stel op één van de volgende adressen:

♥ Fam. Schouten - Loevesteinlaan 17
♥ Fam. Don - Fazantenspoor 1
♥ Fam. Van Hijum - Muzenlaan 12
♥ Fam. Bossenbroek - Merwe Donk 50
♥ Agatha Baan – Oosterstraat 6 (do.-vr. 16.00-19.30 uur en za. 10.00 – 18.00 uur)

Laugh your way to a better marriage

Waarom snappen mannen vrouwen niet en andersom? Of heb je het idee dat het niet lukt om duidelijk te maken wat je nu echt wil? Kijk naar Roué Verveer en zijn ideeën over communicatie.


Komt het door de opvoeding of komt het door ons brein? Mark Gungor heeft ervoor gestudeerd.
Leestips: online en op papier

Lang en Gelukkig- Paulien Timmer

Image
Bestel hier

Toen Paulien Timmer ging trouwen, vroeg ze zich af wat het geheim is van een lang en gelukkig huwelijk. Haar oplossing? Stellen interviewen die al meer dan 40 jaar getrouwd zijn. Het boek is een prachtige verzameling eerlijke interviews, waar elk stel wel iets uit kan halen. Een niet- veroordelend, ontroerend leerzaam boek.

Het Huwelijk- Tim en Kathy Keller

Image
Bestel hier

Gebaseerd op een serie preken, een vraag- en- antwoord- sessie en hun eigen huwelijk is dit praktische boek van Tim en Kathy Keller. Gebaseerd op hun eigen ervaring en Bijbelse inzichten schrijft dit echtpaar een boek dat makkelijk leest maar niet loslaat. Je kan het samen lezen, maar ook alleen. De podcast met preken van Tim Keller (Gospel in Life) is te downloaden in je podcast- app. Daar zijn de preken en Q&A ook na te luisteren.

De vijf talen van de liefde- Gary Chapman

Image
Bestel hier

Dit boek geeft op een eenvoudige manier een indeling in verschillende manieren van communicatie. Hoe laat jij je liefde zien? Voel jij je geliefd? Hebben jullie als partners het gevoel dat je geliefd bent door de ander? Dit boek kan een opening geven voor het gesprek hierover en geeft je handvaten om je relatie te verbeteren.

Hou me vast- Sue Johnson

Image
Bestel hier

Heb je het idee dat jullie eigenlijk altijd hetzelfde gesprek voeren als je ruzie maakt? Dan is Hou me vast van Sue Johnson het boek voor jullie. Gebaseerd op haar ervaring als wetenschapper en psycholoog schreef ze dit boek dat je kan leren op een constructieve manier die eeuwig terugkerende discussies eindelijk eens op een goede manier te doorbreken en elkaar echt te gaan horen. Lees dit boek alleen of samen en sla een nieuwe weg in.

Liefdeologie- John Mark Comer

Image
Bestel hier

In het begin schiep God Adam. Toen maakte hij Eva. En sindsdien proberen we te ontdekken hoe liefde werkt. Liefdeologie is een fenomenaal boek: ziet er ook nog eens leuk uit. Alle bijbel gedeelten staan in grote roze letters afgedrukt. Op een persoonlijke manier deelt voorganger en leraar John Mark Comer hoe gezonde man/vrouw relaties eruit horen te zien-hoe God het oorspronkelijk bedoeld had. En wat er mis is gegaan-de gevolgen in dit post-Eden tijdperk. Hij schrijft zowel vanuit eigen ervaring als door Bijbelse liefdesverhalen, en verandert daarmee dit boek in een meeslepend en fascinerend avontuur.

Ik wil heel dicht bij je zijn- Cocky

Image
Bestel hier

Een eerlijk en mooi boek over seksualiteit, geschreven door therapeut Cocky Drost, die er ook een online cursus over schreef en presenteert. Seks is belangrijk onderdeel van je huwelijk of relatie en heeft ook aandacht nodig. Maar het kan soms moeilijk zijn om dat gesprek te beginnen. Een boek of een cursus kan je daarbij helpen. Goede doch stevige kost.

Zei daar iemand cursus?


Jazeker zie daar iemand CURSUS! Er is namelijk ook een cursus om je huwelijk te verbeteren! Er zijn er zelfs meerdere. We hebben het niet over groepstherapie maar over een serie avonden waar je een heerlijk diner geserveerd krijgt, een presentatie ziet en vervolgens met je partner in gesprek gaat (al dan niet met een glaasje wijn erbij). Soms kan je een cursus online volgen, maar in de loop van het jaar komen er misschien ook weer mogelijkheden om naar een locatie te gaan om daar de cursus bij te wonen. Boek die oppas maar alvast!

Marriage Course

Maken jullie al tijd voor elkaar? Wanneer hadden jullie voor het laatst een goed gesprek? Wat zouden jullie graag willen verbeteren in je relatie? Maak tijd voor elkaar met een Marriage Course (Online): zeven romantische en inspirerende avonden samen.


Meer informatie over de Marriage Course

Premarriage Course

Nog niet getrouwd maar wel investeren? Samen in gesprek over wat echt belangrijk is in je relatie. Dat is de Premarriage Course. Tijdens vijf leuke en ontspannen (online) avonden geef je een positieve boost aan je relatie.


Meer informatie over de Premarriage Course

De Seks Cursus

De online (christian- friendly) cursus over seksualiteit door drs. Cocky Drost: Seks is leuk. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Maar voor veel stellen is hun seksuele relatie minder leuk dan ze misschien zouden willen. Het komt er te weinig van volgens de één. Het is altijd hetzelfde, volgens de ander. Zij heeft nooit zin. Hij komt niet klaar. Zij voelt zich niet aantrekkelijk. Hij heeft het gevoel dat hij moet presteren. Bijna elk stel heeft wel zo’n issue of zit vast in een patroon waar ze maar lastig uit kunnen komen. In gesprekken met cliënten zie ik hoeveel impact je seksuele relatie heeft op de rest van je relatie. Het kan je dicht bij elkaar brengen, maar ook van elkaar verwijderen.

Tenslotte

Soms 'vind' je HET gewoon niet in een ander mens. Misschien zelfs niet in je partner of je BFF. Maar er is Iemand die zijn liefde aan jou wil geven! Een liefdesbrief van God aan jou kan eigenlijk niet ontbreken in dit magazine hè! Zijn liefde voor ieder persoonlijk! of je single bent of niet, of je een goede of een minder goede relatie hebt.

Steun de Gorinchemse horeca ondernemers rond de Grote Kerk


Image
Image
Image
Image