OP WEG NAAR PASEN

In de Grote Kerk (Groenmarkt) en de Rehobothkerk  (Drie Koningenstraat 2) is er in de veertig dagen tijd een hoop te doen. Alle activiteiten zijn gratis, behalve de concerten. Van harte welkom namens de kerken in de binnenstad!
PKN Wijkgemeente Grote Kerk en Christengemeente Gorinchem

 

       

Programma

 

12 maart 13:00 Grote Kerk- Lunchlezing ‘Man van smarten, het lijden van Jezus in de kunst’ met Kunsthistorica Ingrid Gaasterland

Duur: 75 minuten met na afloop koffie en thee.

Binnen de Christelijke traditie is Pasen het belangrijkste liturgische feest. In de passietijd die daaraan voorafgaat, en met name in de Goede Week, staan het lijden en de kruisdood van Jezus centraal. De diverse facetten van dit lijden zijn door vele kunstenaars in alle eeuwen verbeeld in steen, op doek, in gedichten en in muziek.

In deze lezing bespreekt kunsthistoricus Ingrid Gaasterland diverse kunstuitingen; van de bespotting, de kruisdraging, de kruisiging tot de kruisafname van Christus. Kunstuitingen uit diverse tijdvakken, van Byzantijns tot en met hypermodern. Ook onderzoekt ze het begrip zondebok, naar aanleiding van het ontroerende Lam Gods van de schilder Zurbaran. En ze belicht het grote verdriet van de vrouwen onder het kruis, waaronder dat van Maria, de moeder van Jezus.

Uiteraard zal haar verhaal afgewisseld worden door prachtige muzikale fragmenten die hierbij aansluiten. Bachs Mattheuspassion kan hierbij niet ontbreken, maar er is veel meer gecomponeerd voor de passietijd. Kortom, een boeiende lezing voor deze tijd van het jaar.

Ingrid Gaasterland heeft na haar opleiding tot onderwijzeres vele jaren Engels gegeven aan ouderen. Begin 2000 is zij begonnen aan een studie cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit, waarbij ze diverse modules kunstgeschiedenis, filosofie, literatuur en geschiedenis heeft gehaald. Vervolgens kon zij kunstgeschiedenis gaan geven op het Summacollege (volwassenonderwijs) in Eindhoven, waarna diverse cursussen en lezingen volgden bij verschillende kunstinstellingen. Zij is ondertussen voorzitter van de kunstcommissie op Landgoed Kasteel Geldrop waar ze zowel exposities als ook lezingen organiseert. Daarnaast heeft ze jaren gezongen in een dubbelkwartet waarmee concerten in binnen- en buitenland werden gegeven; en waarmee tweemaal per maand de mis in de Augustijnen kerk in Eindhoven werd verzorgd.

19 maart 14:00-16:00 Grote Kerk – Meezing Koralen

Altijd al mee willen zingen met de Mattheus Passion? Onder leiding van stadsorganist Arjan Versluis studeer je een aantal koralen uit de Mattheus Passion in. Je hoeft geen noten te kunnen lezen. Neem gerust iemand mee die ook van zingen houdt! Er is een pauze met koffie/thee.

20 maart 9:30-13:00 Grote Kerk – Open kerk

Ook deze ochtend wordt het gebouw van de Grote Kerk opengesteld. Kom de historische kerk van binnen en buiten bekijken onder het genot van een bak koffie/thee! Ook is er de mogelijkheid vragen te stellen en een (goed) gesprek te voeren!

24 maart 20:00 Grote Kerk – Concert Psalmproject

In 2009 begon The Psalm Project met het bewerken van de, bij velen nog bekende, melodieën van het Geneefs Psalter. Anno 2022 schrijft de band steeds vaker eigen liederen gebaseerd op Psalm of andere bijbel teksten. Daarbij laten ze zich ook graag inspireren door muziek van collega artiesten in binnen- en buitenland. Wil je ook aanwezig zijn op de paastour Psalm Pasen? Koop dan snel je kaartje via https://zingenindekerk.nl/evenementen/the-psalm-project-gorinchem/

24 tm 27 maart Het Passionkruis in de binnenstad

Van 24 t/m 27 maart staat op verschillende buitenlocaties het Passion-kruis in de binnenstad! Welkom om hierbij even stil te staan, een kaarsje te branden, een vraag te stellen etc.

27 maart 9:30-13:00 Grote Kerk – Open kerk

Ook deze ochtend wordt het gebouw van de Grote Kerk opengesteld. Kom de historische kerk van binnen en buiten bekijken onder het genot van een bak koffie/thee! Ook is er de mogelijkheid vragen te stellen en een (goed) gesprek te voeren!

6 April 20:30 (inloop 20:00) Rehobothkerk – The Passion Live

Beleef met elkaar the Passion op groot scherm!

The Passion is een muzikale paasvertelling over het lijden en sterven van Jezus Christus. De nieuwe editie van The Passion wordt elk jaar uitgezonden op Witte donderdag.

Cast: Sinan Eroglu (Jesus), Marlijn Weerdenburg (Maria), Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus), Bertrie Wierenga (Maria) en Dragan Bakema (Pilatus). Anita Witzier is verslaggever. https://kro-ncrv.nl/programmas/the-passion

7 april 13:30 Grote Kerk. Matthäus Passion

Deze 25e editie van de Matthäus Passion in Gorinchem wordt begeleid door het Barokorkest “Florilegium Musicum” en begeleid door dirigent Toon de Graaf. https://matthauspassiongorinchem.com

9 april 1e Paasdag Kerkdiensten: 09:30 in de Grote Kerk Gorinchem, en 10:00 in de Rehobothkerk

Van harte welkom in deze feestelijke diensten met mooie muziek, Bijbeluitleg van wat Pasen betekent en na afloop koffie/thee en wat lekkers!

12 April 17:30-19:30 Rehobothkerk – Pesach maaltijd

Op 12 april vieren we in de Christengemeente Gorinchem de traditionele Pesachmaaltijd/Paasmaaltijd, zoals deze in het Jodendom al 3500 jaar wordt gevierd. Veel Joden vieren deze vlak na de Shabbat. Jezus had ernaar uitgekeken deze te vieren met zijn leerlingen in Jeruzalem. Lees de laatste hoofdstukken van de 4 Evangeliën er maar eens over, dan krijg je er een beeld van.

Maar wat stond er nu op tafel in de bovenzaal? Wat moesten de leerlingen van Jezus van Hem gaan voorbereiden? Deze gegevens vind je niet allemaal in de Bijbel. Dat hoefde ook niet te worden opgeschreven, want iedereen wist in die tijd hoe je de tafel dekte voor Pesach.

Hieronder zie je een bord met de ingrediënten, die de Uittocht van Israël uit de slavernij van Egypte symboliseren.

We beginnen die avond met de traditionele maaltijd. Daarna hebben we de hoofdmaaltijd. Ten slotte keren we weer terug naar een afsluitend traditioneel gedeelte.

Het bord op de foto is ongeveer wat iedereen voor zich krijgt voor het traditionele gedeelte.

Ben je geïnteresseerd in hoe dat ging en wat de achterliggende symboliek is?

Op 12 april van 17.30 tot 21.30 uur wordt je daarin meegenomen in de Rehobothkerk van de Christengemeente Gorinchem aan de Driekoningenstraat 2.

Geef je uiterlijk op 12 maart op via [email protected]

Geef je naam door en het aantal mensen waarmee je komt.

Er zal een bijdrage worden gevraagd voor de kosten.